środa, 28 listopada 2012

Test blenderów ręcznych

Skrupulatnym testom poddano blendery ręczne. Wybierając blender nie należy ulegać najniższym cenom.

Miksowanie i ucieranie to mocne strony blendera. Urządzenie to stworzone jest do przygotowania kremowych zup, dań dla dzieci, majonezu itp. Potrafi jednak o wiele więcej – przy pomocy dodatkowego wyposażenia posieka zioła albo warzywa. Wiele blenderów poradzi sobie z ubijaniem jajek, bitej śmietany czy przygotowaniem śmietanki do kawy. Tak więc, blender stanowi podstawowe wyposażenie gastronomii.
Blender nie posiada takiej mocy jak robot kuchenny, co do tego nie ma wątpliwości. Widać to szczególnie podczas ugniatania ciasta. Jednak na rynku pojawił się model, który wyposażony jest w tego typu funkcję i na pewno może konkurować o miano następcy robota kuchennego.
Blendery z akumulatorem okazały się niezwykle wytrzymałe. W codziennym użytkowaniu w kuchni po krótkiej pracy powracają na stację ładującą i są gotowe do użycia. Jednak gdy akumulator wyczerpie się, jego naładowanie trwa 2-3 godziny, a problem pojawia się gdy chcemy przygotować naprawdę spore porcje jedzenia. Blender z akumulatorem ma swoje zalety. Jego główny plus to fakt, że jest zawsze pod ręką. Jednak tu pojawia się jego minus – taki blender wymaga stałego miejsca w kuchni. Poza tym stacja ładująca musi mieć stały dopływ prądu, nawet wtedy, gdy akumulator jest w pełni naładowany. Blendery zasilane prądem są więc bardziej oszczędne, gdyż potrzebują go tylko na czas pracy.