środa, 28 listopada 2012

Jakim widelcem się posługiwać?

Istnieje wiele rodzajów widelców i każdy z nich przystosowany do spożywania innego dania. Jak wyglądają poszczególne widelce, jak należy się nimi posługiwać i po której stronie talerza się znajdują?

Widelec, niby prosta rzecz, a stanowi kwintesencję wyposażenia gastronomii. Współcześnie jest wiele widelców, każdy ze specjalnym przeznaczeniem. I mimo tego, że nie posługujemy się nimi często, warto wiedzieć, jakim widelcem należy zjeść przystawkę, a jaki wybrać do deseru. Wiedza ta pomoże nam uchronić się przed licznymi gafami podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Widelec trzymamy zawsze w lewej dłoni, a przekładamy go do prawej tylko w jednej sytuacji: gdy jedzone przez nas danie nie wymaga użycia noża np. ryba. Ważne jest również samo trzymanie widelca: brzuszkiem do dołu trzymamy go podczas krojenia potrawy, natomiast odwracamy brzuszkiem do góry podczas przenoszenia kawałka potrawy do ust.
Podstawowe rodzaje widelców:
  • widelec do dania głównego – tradycyjny, duży z długimi ząbkami, na stole leży po lewej stronie talerza;
  • widelec do przystawek – nieco mniejszy od widelca do dania głównego, ma krótkie ząbki, na stole znajduje się przy widelcu do głównego dania;
  • widelec do ryb – inaczej nazywany serwingowy, posiada szeroko rozstawione 4 zęby;
  • widelczyk do ciast – mały widelczyk, wielkości łyżeczki do herbaty, posiada 2 lub 3 zęby;
  • widelec półmiskowy – duży, o 2 ząbkach, służy do nakładania wędlin i serów z półmiska na talerze;
  • widelczyk do ślimaków – mały widelczyk, wielkości widelczyka do ciast i deserów, ma 2 szeroko rozstawione ząbki;
  • widelec do ostryg – wyglądem przypomina bardziej łyżkę z dwoma wyciętymi ząbkami, specyficzny kształt pomaga w nabieraniu ostryg.