środa, 28 listopada 2012

Sprzęt potrzebny do sałatki

Jeżeli w twoim domu codziennie powstaje jakaś sałatka, na pewno wiesz, że niektóre urządzenia bardzo się przydają w przygotowaniu prostej sałatki.

Podstawowe wyposażenie to:
  • duży, ostry nóż ze stali nierdzewnej – do krojenia i szatkowania, stal nierdzewna nie zmienia smaku warzyw;
  • obieraczka do warzyw – zaleca się coroczna wymiana, bo łatwo się tępi;
  • tarka do warzyw lub robot kuchenny z opcją siekania, tarcia;
  • zestaw misek – świetnie sprawdzają się przezroczyste oraz miski z wysokimi ściankami;
  • ściereczki – do suszenia np. liści sałaty;
  • łamy słoiczek z zakrętką – niezastąpiony w przygotowaniu dressingów;
  • duże, gęste sito – do odcedzania wszelkich makaronów.
Wyposażenie gastronomiczne, które bardzo się przydaje:
  • wyciskacz do cytryn – sok z cytryny to podstawa wielu sałat;
  • trzepaczka do ucierania gęstych sosów w misce;
  • moździerz kamienny lub murowany– do ucierania przypraw, ziół i orzechów
  • młynek do kawy – idealnie nadaje się do mielenia ziela angielskiego, goździków, cynamonu, gorczycy itp.;
  • wirówka do sałaty – liście dzięki niej nie będą ociekały wodą oraz można w niej suszyć liście ziół.