środa, 28 listopada 2012

Przedmioty, które ułatwiają życie

W kuchni występuje około 15 przedmiotów, które mogą znacznie ułatwić nam życie w trakcie gotowania. Odpowiednie wyposażenie gastronomii może sprawić, że nasze życie stanie się o wiele prostsze.
  1. Blender – to sprzęt, którego używamy praktycznie codziennie. Ratuje nieudane sosy, wymyśla pyszne koktajle dla dzieci, tworzy ekspresowe desery i nie trzeba używać dodatkowych naczyń, bo miksować można na patelni, w rondlu lub garnku.
  2. Młynki do soli, pieprzu, kawy.
  3. Robot kuchenny – placki ziemniaczane, kotlety mielone to urządzenie gastronomiczne, które oszczędza około 30 % czasu, a przy tym dba o twoje dłonie!
  4. Folia spożywcza – przykrywa się nią wszelkie resztki z obiadu i wieczorem wciągam świeże i pachnące.
  5. Folia aluminiowa – dzięki niej nie wysuszymy pieczonego mięsa, przechowasz jedzenie w zamrażalce i nie musisz posiadać w domu nieskończonej liczby plastikowych pojemników.
  6. Wirówka do sałaty – po to, aby liście sałat i ziół nie ociekały wodą
  7. Papier do pieczenia – dzięki niemu nie trzeba szorować form do pieczenia, walczyć z przywierającymi ciastkami.
  8. Deska do krojenia – najlepiej szeroka, żeby pokrojone jedzenie nie spadało. Bardzo praktyczna jest nakładana na zlew.
  9. Pędzelek kuchenny – polecamy silikonowy, bo łatwo go umyć i równo rozsmaruje białko.
  10. Waga kuchenna – proporcje w gotowaniu są bardzo ważne, więc takie wyposażenie gastronomii na pewno się przyda.
  11. Wałek do ciasta – możliwie jak najdłuższy, mniej napracujesz się przy wałkowaniu.
  12. Komplet garnków i patelni – najlepiej żeby miały ciężkie dno, takie garnki trzymają dłużej ciepło i rzadziej się przypalają.
  13. Ceramiczna forma na tartę – oprócz tart, można w niej piec ziemniaczane zapiekanki, crumble i ciasto francuskie.
  14. Miski – bardzo wygodne są metalowe, bo można w nich dodatkowo podgrzewać, szklane też się sprawdzają.
  15. Szpatułka – im mniej sztywna, tym dokładniej wygarnie masę, lejące ciasto z miski czy zmiksowane warzywa.