środa, 28 listopada 2012

Organizacja kuchni

Nawet najpiękniejsza kuchnia, jeżeli jest źle organizowana, może doprowadzić do szału użytkowników. Dlatego, jeżeli jesteśmy na etapie projektowania lub remontowania, należy sprawić by była ona funkcjonalna.

W kuchni ważny jest wygodny blat oraz wygodny kosz na śmieci, obierki. Dobrze, by był on w miarę wysoko podwieszony, bo nikomu nie chce się pochylać nad wiadrem. Dobrze sprawdzi się wariant klapki w blacie, pod którą można podstawić kosz na obierki. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, obieramy jarzyny w szerokiej, plastikowej misce. Obędzie się bez schylania. Nieźle sprawdza się w wyposażeniu gastronomii szeroka deska nakładana na zlew i młynek do mielenia resztek. Blat do jarzyn powinien znajdować się w pobliżu zlewu.
Obok blatu powinna znajdować się lodówka, żeby łatwo można było wyjmować produkty. Trzeba też pamiętać, aby obok lodówki znalazło się trochę miejsca na wykładanie produktów. Najgorsze co może się wydarzyć, to lodówka znajdująca się gdzieś na szarym końcu kuchni i to jeszcze otwierająca się tak, że nie ma gdzie odłożyć wyjętych produktów. Za blatem powinna znaleźć się kuchenka, najlepiej po jej lewej i prawej stronie było trochę miejsca na przygotowanie potraw.
Zmywarkę najlepiej umieścić w sąsiedztwie zlewu. Obok powinny pojawić się szafki, do których można odłożyć umyte naczynia. Jeżeli są to szafki na dole, najlepiej sprawdzą się szuflady. Jeśli w twoim domu znajduje się otwarta kuchnia, zadbaj o to, aby od gości oddzielało ją coś, co zasłoni ewentualny chaos poobiadowy.