środa, 28 listopada 2012

Myjemy lodówkę

Lodówka stanowi centrum naszej kuchni, jesteśmy od niej zależni. 
Niestety często zapominamy o resztkach jedzenia, które potem zakwitają na półkach. A do tego jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?

Należy pamiętać o regularnym myciu lodówki, które stanowi wyposażenie gastronomii. Na mycie tego sprzętu przeznaczamy od 30 minut do 2 godzin – w zależności od poziomu zabrudzenia i dokładności sprzątania. Usuwamy całą żywność z lodówki, a przeterminowane jedzenie lub zepsute wyrzucamy do kosza. Wyjmujemy półki i szuflady, jeżeli są to szklane elementy, trzeba poczekać aż się nieco ogrzeją, a potem włożyć je do gorącej wody z płynem. Przecierając wnętrze lodówki najlepiej użyć czystą szmatkę z ciepłą wodą i delikatnym detergentem. Zaczynamy od góry i kierujemy się ku dołowi. Jeżeli na ściankach zebrał się szron, przecieraj go ciepłą szmatką. Dokładnie spłukuj ściereczki, a na końcu umyj drzwi wewnętrzne.
Teraz możemy dokładnie umyć szuflady i półki i dokładnie je wytrzeć czystą i suchą szmatką lub ręcznikiem. Za pomocą szmatki rozpocznij wycieranie wnętrza lodówki, nie zapomnij, aby wytrzeć wnętrze drzwi. Myjąc lodówkę na zewnątrz rozpocznij od góry, używając ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Jeżeli posiadasz lodówkę ze stali, używaj miękkiej ściereczki i octu lub płynu do mycia okien. Nie zapominajmy wyczyścić gumowe uszczelki wokół krawędzi drzwi.
Warto do lodówki wstawić sodę oczyszczoną, wysypaną na spodek. W ten sposób zlikwidujemy nieprzyjemne zapachy z lodówki.