środa, 28 listopada 2012

Organizacja szafek w kuchni

Każdy kucharz chce szanować swoje nogi i nie chce nabiegać się w trakcie gotowania. 

Najlepszym sposobem jest zorganizowanie szafek kuchennych w ten sposób, aby wszystkie produkty w nich schowane zawsze mieć pod ręką.
Najistotniejsze dla tego zadania są dwa miejsca, czyli to, w którym przygotowujesz potrawy i to, w którym je gotujesz. Naturalnie wszystkie potrzebne przyprawy powinny znaleźć się w pobliżu miejsca, w którym przygotowujesz potrawy. Miejsce przygotowania potraw powinno być w pobliżu lodówki i blisko zlewu albo kosza na śmieci.
W pobliżu kuchenki powinno znaleźć się podstawowe wyposażenie gastronomii, czyli garnki, patelnie oraz sztućce, w tym specjalistyczne – łyżka cedzakowa, chochla itp. Także w zasięgu ręki powinny być schowane makarony, mąki, oleje, kasze, ryże, po prostu sypkie produkty.
Naczynia najlepiej przechowywać blisko zmywarki lub suszarki do naczyń, wówczas wyjmowanie z tego rodzaju sprzętu nie będzie zajmowało dużo czasu i nie będzie kłopotliwe. Czajnik elektryczny i ekspres do kawy należy trzymać w pobliżu kubków, filiżanek oraz herbat, kaw i czekolad. Bardzo ważne jest dobre rozplanowanie kuchni już na początku, aby przyzwyczaić się do nowego rozmieszczenia szafek.