Skrupulatnym testom poddano blendery
ręczne. Wybierając blender nie należy ulegać najniższym cenom.
Miksowanie i ucieranie to mocne strony
blendera. Urządzenie to stworzone jest do przygotowania kremowych
zup, dań dla dzieci, majonezu itp. Potrafi jednak o wiele więcej –
przy pomocy dodatkowego wyposażenia posieka zioła albo warzywa.
Wiele blenderów poradzi sobie z ubijaniem jajek, bitej śmietany czy
przygotowaniem śmietanki do kawy. Tak więc, blender stanowi
podstawowe wyposażenie gastronomii.
Blender nie posiada takiej mocy jak
robot kuchenny, co do tego nie ma wątpliwości. Widać to
szczególnie podczas ugniatania ciasta. Jednak na rynku pojawił się
model, który wyposażony jest w tego typu funkcję i na pewno może
konkurować o miano następcy robota kuchennego.
Blendery z akumulatorem okazały się
niezwykle wytrzymałe. W codziennym użytkowaniu w kuchni po krótkiej
pracy powracają na stację ładującą i są gotowe do użycia.
Jednak gdy akumulator wyczerpie się, jego naładowanie trwa 2-3
godziny, a problem pojawia się gdy chcemy przygotować naprawdę
spore porcje jedzenia. Blender z akumulatorem ma swoje zalety. Jego
główny plus to fakt, że jest zawsze pod ręką. Jednak tu pojawia
się jego minus – taki blender wymaga stałego miejsca w kuchni.
Poza tym stacja ładująca musi mieć stały dopływ prądu, nawet
wtedy, gdy akumulator jest w pełni naładowany. Blendery zasilane
prądem są więc bardziej oszczędne, gdyż potrzebują go tylko na
czas pracy.