W kuchni występuje około 15
przedmiotów, które mogą znacznie ułatwić nam życie w trakcie
gotowania. Odpowiednie wyposażenie gastronomii może sprawić, że
nasze życie stanie się o wiele prostsze.
- Blender – to sprzęt, którego używamy praktycznie codziennie. Ratuje nieudane sosy, wymyśla pyszne koktajle dla dzieci, tworzy ekspresowe desery i nie trzeba używać dodatkowych naczyń, bo miksować można na patelni, w rondlu lub garnku.
- Młynki do soli, pieprzu, kawy.
- Robot kuchenny – placki ziemniaczane, kotlety mielone to urządzenie gastronomiczne, które oszczędza około 30 % czasu, a przy tym dba o twoje dłonie!
- Folia spożywcza – przykrywa się nią wszelkie resztki z obiadu i wieczorem wciągam świeże i pachnące.
- Folia aluminiowa – dzięki niej nie wysuszymy pieczonego mięsa, przechowasz jedzenie w zamrażalce i nie musisz posiadać w domu nieskończonej liczby plastikowych pojemników.
- Wirówka do sałaty – po to, aby liście sałat i ziół nie ociekały wodą
- Papier do pieczenia – dzięki niemu nie trzeba szorować form do pieczenia, walczyć z przywierającymi ciastkami.
- Deska do krojenia – najlepiej szeroka, żeby pokrojone jedzenie nie spadało. Bardzo praktyczna jest nakładana na zlew.
- Pędzelek kuchenny – polecamy silikonowy, bo łatwo go umyć i równo rozsmaruje białko.
- Waga kuchenna – proporcje w gotowaniu są bardzo ważne, więc takie wyposażenie gastronomii na pewno się przyda.
- Wałek do ciasta – możliwie jak najdłuższy, mniej napracujesz się przy wałkowaniu.
- Komplet garnków i patelni – najlepiej żeby miały ciężkie dno, takie garnki trzymają dłużej ciepło i rzadziej się przypalają.
- Ceramiczna forma na tartę – oprócz tart, można w niej piec ziemniaczane zapiekanki, crumble i ciasto francuskie.
- Miski – bardzo wygodne są metalowe, bo można w nich dodatkowo podgrzewać, szklane też się sprawdzają.
- Szpatułka – im mniej sztywna, tym dokładniej wygarnie masę, lejące ciasto z miski czy zmiksowane warzywa.