Nawet najpiękniejsza kuchnia, jeżeli
jest źle organizowana, może doprowadzić do szału użytkowników.
Dlatego, jeżeli jesteśmy na etapie projektowania lub remontowania,
należy sprawić by była ona funkcjonalna.
W kuchni ważny jest wygodny blat oraz
wygodny kosz na śmieci, obierki. Dobrze, by był on w miarę wysoko
podwieszony, bo nikomu nie chce się pochylać nad wiadrem. Dobrze
sprawdzi się wariant klapki w blacie, pod którą można podstawić
kosz na obierki. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, obieramy
jarzyny w szerokiej, plastikowej misce. Obędzie się bez schylania.
Nieźle sprawdza się w wyposażeniu gastronomii szeroka deska
nakładana na zlew i młynek do mielenia resztek. Blat do jarzyn
powinien znajdować się w pobliżu zlewu.
Obok blatu powinna znajdować się
lodówka, żeby łatwo można było wyjmować produkty. Trzeba też
pamiętać, aby obok lodówki znalazło się trochę miejsca na
wykładanie produktów. Najgorsze co może się wydarzyć, to lodówka
znajdująca się gdzieś na szarym końcu kuchni i to jeszcze
otwierająca się tak, że nie ma gdzie odłożyć wyjętych
produktów. Za blatem powinna znaleźć się kuchenka, najlepiej po
jej lewej i prawej stronie było trochę miejsca na przygotowanie
potraw.
Zmywarkę najlepiej umieścić w
sąsiedztwie zlewu. Obok powinny pojawić się szafki, do których
można odłożyć umyte naczynia. Jeżeli są to szafki na dole,
najlepiej sprawdzą się szuflady. Jeśli w twoim domu znajduje się
otwarta kuchnia, zadbaj o to, aby od gości oddzielało ją coś, co
zasłoni ewentualny chaos poobiadowy.