środa, 28 listopada 2012

Jak myć metalowe przedmioty

Część naczyń kuchennych wykonanych jest z różnorodnych metali, takich jak: aluminium, mosiądz, miedź, żelazo, cyna, srebro, stal nierdzewna. Warto zapoznać się ze sposobami czyszczenia takich przedmiotów, aby służyły jak najdłużej i wyglądały jak nowe.

Aluminium – aby przywrócić blask naczyniom z aluminium wlej do nich 4 szklanki wody z dodatkiem 4 łyżek octu. Roztwór doprowadź do wrzenia.
Mosiądz – naczynia mosiężne można natrzeć za pomocą wacika namoczonego w occie, potem umyć dokładnie w gorącej wodzie z mydłem i wytrzeć do sucha czystą ściereczką.
Miedź – wyposażenie gastronomii wykonane z miedzi można wyczyścić za pomocą mieszanki przygotowanej z 2 łyżek octu i 1 łyżki soli. Następnie należy włożyć naczynie do gorącej wody i dokładnie wypłukać, a potem wytrzeć do sucha ściereczką.
Żelazo – przedmioty z kutego żelaza odkurzaj, tylko sporadycznie myj. Plamy możesz usunąć używając drucianej myjki. Gdy na żelaznych przedmiotach pojawi się rdza, usuniesz ją delikatnym roztworem octu i wody.
Cyna – naczynia cynowe należy myć za pomocą ciepłej wody z dodatkiem mydła.
Srebro – naczynia czy sztućce zachowają swój połysk i blask, gdy będą regularnie użytkowane. Zbyt częste polerowanie sreber może spowodować starcie warstwy metalu. Srebro warto myć bezpośrednio po użyciu, za pomocą gorącej wody z detergentem.
Stal nierdzewna – substancje, które niszczą stal nierdzewną to środki słone i kwaśne. Niekorzystnie też oddziałują na przedmioty ze stali nierdzewnej wysokie temperatury, powodują powstawanie brązowych lub niebieskich smug. Usuniemy je za pomocą specjalnych płynów do stali. Sól może przyczyniać się do powstawania białych punkcików i wgłębień.