Część naczyń kuchennych wykonanych
jest z różnorodnych metali, takich jak: aluminium, mosiądz, miedź,
żelazo, cyna, srebro, stal nierdzewna. Warto zapoznać się ze
sposobami czyszczenia takich przedmiotów, aby służyły jak
najdłużej i wyglądały jak nowe.
Aluminium – aby przywrócić blask
naczyniom z aluminium wlej do nich 4 szklanki wody z dodatkiem 4
łyżek octu. Roztwór doprowadź do wrzenia.
Mosiądz – naczynia mosiężne można
natrzeć za pomocą wacika namoczonego w occie, potem umyć dokładnie
w gorącej wodzie z mydłem i wytrzeć do sucha czystą ściereczką.
Miedź – wyposażenie gastronomii
wykonane z miedzi można wyczyścić za pomocą mieszanki
przygotowanej z 2 łyżek octu i 1 łyżki soli. Następnie należy
włożyć naczynie do gorącej wody i dokładnie wypłukać, a potem
wytrzeć do sucha ściereczką.
Żelazo – przedmioty z kutego żelaza
odkurzaj, tylko sporadycznie myj. Plamy możesz usunąć używając
drucianej myjki. Gdy na żelaznych przedmiotach pojawi się rdza,
usuniesz ją delikatnym roztworem octu i wody.
Cyna – naczynia cynowe należy myć
za pomocą ciepłej wody z dodatkiem mydła.
Srebro – naczynia czy sztućce
zachowają swój połysk i blask, gdy będą regularnie użytkowane.
Zbyt częste polerowanie sreber może spowodować starcie warstwy
metalu. Srebro warto myć bezpośrednio po użyciu, za pomocą
gorącej wody z detergentem.
Stal nierdzewna – substancje, które
niszczą stal nierdzewną to środki słone i kwaśne. Niekorzystnie
też oddziałują na przedmioty ze stali nierdzewnej wysokie
temperatury, powodują powstawanie brązowych lub niebieskich smug.
Usuniemy je za pomocą specjalnych płynów do stali. Sól może
przyczyniać się do powstawania białych punkcików i wgłębień.