Lodówka stanowi centrum naszej kuchni,
jesteśmy od niej zależni.
Niestety często zapominamy o resztkach
jedzenia, które potem zakwitają na półkach. A do tego jak pozbyć
się nieprzyjemnego zapachu?
Należy pamiętać o regularnym myciu
lodówki, które stanowi wyposażenie gastronomii. Na mycie tego
sprzętu przeznaczamy od 30 minut do 2 godzin – w zależności od
poziomu zabrudzenia i dokładności sprzątania. Usuwamy całą
żywność z lodówki, a przeterminowane jedzenie lub zepsute
wyrzucamy do kosza. Wyjmujemy półki i szuflady, jeżeli są to
szklane elementy, trzeba poczekać aż się nieco ogrzeją, a potem
włożyć je do gorącej wody z płynem. Przecierając wnętrze
lodówki najlepiej użyć czystą szmatkę z ciepłą wodą i
delikatnym detergentem. Zaczynamy od góry i kierujemy się ku
dołowi. Jeżeli na ściankach zebrał się szron, przecieraj go
ciepłą szmatką. Dokładnie spłukuj ściereczki, a na końcu umyj
drzwi wewnętrzne.
Teraz możemy dokładnie umyć szuflady
i półki i dokładnie je wytrzeć czystą i suchą szmatką lub
ręcznikiem. Za pomocą szmatki rozpocznij wycieranie wnętrza
lodówki, nie zapomnij, aby wytrzeć wnętrze drzwi. Myjąc lodówkę
na zewnątrz rozpocznij od góry, używając ciepłej wody i płynu
do mycia naczyń. Jeżeli posiadasz lodówkę ze stali, używaj
miękkiej ściereczki i octu lub płynu do mycia okien. Nie
zapominajmy wyczyścić gumowe uszczelki wokół krawędzi drzwi.
Warto do lodówki wstawić sodę
oczyszczoną, wysypaną na spodek. W ten sposób zlikwidujemy
nieprzyjemne zapachy z lodówki.