Jeżeli w twoim domu codziennie
powstaje jakaś sałatka, na pewno wiesz, że niektóre urządzenia
bardzo się przydają w przygotowaniu prostej sałatki.
Podstawowe wyposażenie to:
- duży, ostry nóż ze stali nierdzewnej – do krojenia i szatkowania, stal nierdzewna nie zmienia smaku warzyw;
- obieraczka do warzyw – zaleca się coroczna wymiana, bo łatwo się tępi;
- tarka do warzyw lub robot kuchenny z opcją siekania, tarcia;
- zestaw misek – świetnie sprawdzają się przezroczyste oraz miski z wysokimi ściankami;
- ściereczki – do suszenia np. liści sałaty;
- łamy słoiczek z zakrętką – niezastąpiony w przygotowaniu dressingów;
- duże, gęste sito – do odcedzania wszelkich makaronów.
Wyposażenie gastronomiczne, które
bardzo się przydaje:
- wyciskacz do cytryn – sok z cytryny to podstawa wielu sałat;
- trzepaczka do ucierania gęstych sosów w misce;
- moździerz kamienny lub murowany– do ucierania przypraw, ziół i orzechów
- młynek do kawy – idealnie nadaje się do mielenia ziela angielskiego, goździków, cynamonu, gorczycy itp.;
- wirówka do sałaty – liście dzięki niej nie będą ociekały wodą oraz można w niej suszyć liście ziół.