Najlepszym
sposobem jest zorganizowanie szafek kuchennych w ten sposób, aby
wszystkie produkty w nich schowane zawsze mieć pod ręką.
Najistotniejsze dla tego zadania są
dwa miejsca, czyli to, w którym przygotowujesz potrawy i to, w
którym je gotujesz. Naturalnie wszystkie potrzebne przyprawy powinny
znaleźć się w pobliżu miejsca, w którym przygotowujesz potrawy.
Miejsce przygotowania potraw powinno być w pobliżu lodówki i
blisko zlewu albo kosza na śmieci.
W pobliżu kuchenki powinno znaleźć
się podstawowe wyposażenie gastronomii, czyli garnki, patelnie oraz
sztućce, w tym specjalistyczne – łyżka cedzakowa, chochla itp.
Także w zasięgu ręki powinny być schowane makarony, mąki, oleje,
kasze, ryże, po prostu sypkie produkty.
Naczynia najlepiej przechowywać blisko
zmywarki lub suszarki do naczyń, wówczas wyjmowanie z tego rodzaju
sprzętu nie będzie zajmowało dużo czasu i nie będzie kłopotliwe.
Czajnik elektryczny i ekspres do kawy należy trzymać w pobliżu
kubków, filiżanek oraz herbat, kaw i czekolad. Bardzo ważne jest
dobre rozplanowanie kuchni już na początku, aby przyzwyczaić się
do nowego rozmieszczenia szafek.