środa, 28 listopada 2012

Organizacja idealnej kuchni

Kuchnia to jedno z najważniejszych miejsc w domu, rodzina często spędza w niej czas, przygotowujemy tam posiłki, dlatego ważne jest istotne dbanie o jej czystość i estetykę. 

Aby ułatwić sobie codzienną pracę warto zorganizować odpowiednio kuchnię.
Istotną rolę w kuchni odgrywa odpowiednia wentylacja pomieszczenia. Wentylacja w kuchni spełnia dwojaką rolę – usuwa z pomieszczenia produkty uboczne podczas gotowania, zapachy, ale także uniemożliwia powstawanie w kuchni pleśni. Bardzo ważnym elementem w wyposażeniu gastronomii stanowi okap. Okap montowany nad kuchenką odprowadza wilgotne powietrze na zewnątrz, natomiast pochłaniacz pochłania nieprzyjemne zapachy.
W kuchni znajduje się wiele sprzętów, takich jak: lodówka, zmywarka, zamrażarka. Kupując tego typu sprzęt należy zwrócić uwagę w sklepie, aby były one energooszczędne. W kuchni zużywamy dużo wody, czy to do gotowania czy do zmywania naczyń. Warto zwrócić uwagę na oszczędzanie wody. Prostym sposobem na ograniczenie zużycia wody jest mycie naczyń w napełnionej komorze zlewozmywaka, nie myj pod bieżącą wodą. Wodę, którą uzyskasz z rozmrażania lodówki, czy zamrażarki wykorzystaj np. do podlewania kwiatków.
W idealnej kuchni warto zwrócić uwagę na segregację śmieci. Wrzucaj do specjalnych pojemników plastik, szkło czy papier.